Paylaştığımız bilimsel yazılar, özellikle öğrencilerin bilimsel araştırma merakını artırmayı, heveslendirmeyi ve dolayısıyla okul başarısını artırmayı hedeflemektedir.

“Karınca gibi çalışın” ama onlar gibi ölmeyin. Çünkü siz insansınız. Öğrenciler, “herkes gibi” olmaya çalışarak, bilinçsizce birbirlerini “takip” ederek, yani aynı verimsiz yöntemleri kullanarak eğitim açısından kendilerini (beceri ve enerjilerini) öldürebilir. Bu bir mecazdır tabi ki. Anlayan anlamıştır.
Karıncalar çalışkanlıklarıyla bilinirler. Yuva yapma, beslenme ve iletişim şekilleri hayret vericidir. Yön bulmayı, matematiği, mimarlığı, sosyalleşmeyi, mücadeleyi (kendi dünyalarına göre) çok iyi uygularlar.
Örneğin, görseldeki bal küpü karıncaları kendi vücutlarını canlı erzak deposu haline getirebilirler. Üzüm büyüklüğünde şişerler, hareket edemezler. Arkadaşları trofalaksi (trophallaxis) yoluyla onlardan besin alırlar. Bal küpü karıncaları kimi ülkelerde insanlar tarafından da yenilmektedir.
Ordu karıncaları yiyecek bulduktan sonra, diğer karıncaların bulmasını kolaylaştırmak için feromonlar yayar. Bu feromon tabanlı algoritma, gıda dağıtımının verimliliğini artırır. Bununla birlikte bu fenomen, karınca değirmeni olarak adlandırılan bir soruna yol açabilir. Karıncalar besin kaynağına hiç ulaşmadan sonsuz bir döngü içinde hareket ederler. Sonuç açlık ve ölümdür.
Zeka İstasyonu ®
________________
Kaynaklar:
¹ Virginia Tech University website.
² CHERAGHI, Ahmad Reza; PETERS, Jochen; GRAFFI, Kalman. Prevention of ant mills in pheromone-based search algorithm for robot swarms. In: 2020 3rd International Conference on Intelligent Robotic and Control Engineering (IRCE). IEEE, 2020. p. 23-30.