Paylaştığımız bilimsel yazılar, özellikle öğrencilerin bilimsel araştırma merakını artırmayı, heveslendirmeyi ve dolayısıyla okul başarısını artırmayı hedeflemektedir.

Sağlıksız uyku, kişiler arası ilişkileri ve akademik başarıyı olumsuz etkilemektedir. Sağlıklı bir uyku sağlıklı bir beyin anlamına gelir, eğitim açısından bakarsak, öğrenme kalitesini zirveye taşır.
Uyku eksikliği, depresyon, anksiyete, takıntı, demans, bağışıklık sisteminin bozulması ve fiziksel yetenekleri azaltmak gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir.
Uyku yoksunluğu olan kişilerde zeka, anlama, bellek ve dikkat testleri anlamlı şekilde düşük çıkmaktadır.
Bilimsel çalışmalarda, kötü uyku kalitesi ile zararlı kişilik özelikleri arasında ilişki olduğu belirlenmiştir.
Bir araştırmaya göre öğrencilerin yaklaşık % 25’i gündüz uykululuğu yaşıyor, yaklaşık % 64’ü kötü uyku kalitesine sahip.
Başka bir araştırmada, meme kanserinin “önlenebilir riskleri” arasında sağlıksız uyku düzeni de yer almıştır: “Düzenli multivitamin alımı, düzensiz uyku ve şiddetli stres…”
“Uyku süresi, uyku başlama zamanı, uyanma eşiği ve uyanma hızı”, uykunun kalite bileşenlerini oluşturur. İyi uyku hijyeninin sağlanması her yaş için teşvik edilmelidir.
Yukarıdaki ipuçları ışığında, uyku ile ilgili düzeltemediğiniz bir sorun yaşıyorsanız mutlaka uzman bir hekime başvurunuz.
Eğitim koçluğunda aramıza katılmak için e-posta veya DM yollayabilirsiniz.
Diğer bilimsel yazıları okumak için tıklayınız.
Zeka İstasyonu ®
___________
Kaynaklar:
¹ BASU, Mausumi, et al. A study on sleeping pattern among undergraduate medical students of a tertiary care teaching hospital of Kolkata. International Journal of Medicine and Public Health, 2019, 9.4.
² KIM, Joo-Chang; CHUNG, Kyungyong. Mining based time-series sleeping pattern analysis for life big-data. Wireless Personal Communications, 2019, 105.2: 475-489.
³ VISHWAKARMA, Gayatri, et al. Modifiable (Sleeping Pattern and Stress) and Non-Modifiable Risk Factors Associated with Breast Cancer: A Matched Case-Control Study in Delhi, India. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 2022, 23.7: 2469-2476.
⁴ WANG, Xiang-Yu, et al. Effects of sleep deprivation on the intelligence structure of school-age children in Changsha, China. Zhongguo dang dai er ke za zhi= Chinese journal of contemporary pediatrics, 2013, 15.10: 866-869.
⁵ STEPHAN, Yannick, et al. Personality and sleep quality: Evidence from four prospective studies. Health Psychology, 2018, 37.3: 271.