{Eğitimde} Konumuz: Sözlük arkadaşlığı, Zehirden şifa, B Planının B Planı

Konular öğrencilerin pratik yaşamlarında karşılaştıkları gerçek durumlardır. Bunların aşılması için “yol arkadaşlığı” yapmaya “koçluk” diyoruz.

Sözlükle arkadaş mısınız? Nefis bir alışkanlık edindirmek istiyorsanız bu, sözlüğe bakma alışkanlığı (sözlük arkadaşlığı) olabilir. Bir defter alıp kendi sözlüğünüzü hazırlayabilirsiniz. İsterseniz resimli sözlük de olabilir. Veya tematik (sadece belli bir konuyla ilgili) sözlük yapmayı düşünebilirsiniz. Sözlük arkadaşlığı kişiyi çok boyutlu geliştirir.

“Zehirden” ilaç yapılıyor, “dertten” neden olmasın… Mutsuz olduğunuz nedenlere bakın; belki ufak birkaç düzenlemeyle onları yararlı hale dönüştürebilirsiniz. Örneğin, denetlenmekten hoşlanmıyorsanız, disipline edilmek istediğiniz şeyleri bizzat siz seçebilirsiniz (spor yapmak, erken kalkmak gibi) ve bu “görevi” sizi denetleyenlere siz sunarsınız. Ne demiştik: Zehirden şifa olur da mutsuzluk kaynaklarından olmaz mı ; )

İnsanların ortalaması plan yapmakta pek başarılı sayılmazlar. Genelde “başımıza bir şey geldikten sonra” harekete geçeriz. Planı olanların bir derdi ise, plan aksadığında ne olacağına dair planın olmamasıdır. O halde “B planını” devreye alıyoruz. B planı aksarsa, onun da B planını önceden düşünüyoruz. Şunu da unutmayalım: Planlar tutacak diye bir yasa yoktur, sırayla tüm harflere plan atasanız yine de olumsuz sonuçlanabilir. İşte bunu bilmek bile bir plandır!

Zeka İstasyonu ®