{Eğitimde} Konumuz: Tembellik

Konular öğrencilerin pratik yaşamlarında karşılaştıkları gerçek durumlardır. Bunların aşılması için “yol arkadaşlığı” yapmaya “koçluk” diyoruz.

Tembellik ve üşengeçlik, TDK Sözlük’te “atalet ve tekasül” (yani, yapılması gereken bir işe karşı hareketsiz kalma, yapınca da isteksizce ve eksik şekilde yapma) şeklinde açıklanmıştır. Çeşitli dinlerde tembellik ayıplanmış, “iyi işler yapmakta isteksizlik” olarak ele alınmıştır.

Tembellik ile “işleri ertelemek” karıştırılmamalıdır. Ertelemek genellikle “önceliklendirme tercihi” olarak karşımıza çıkar. Yaygın anlayıştaki tembellik ile “stratejik aylaklık” da farklı şeylerdir.

Kimi uzmanlara göre “tembellik diye bir şey yoktur, motivasyonsuzluk vardır, tembel nitelemesi yapanlar hatalıdır, eksik değerlendirme yapmaktadır”. Kimi uzmanlar ise konunun bir ruh sağlığı sorunu olduğunu ifade ederler. Korku, umutsuzluk, takdir görmeme, öz saygı eksikliği, tembelliğin unsurlarından sayılabilmektedir. Dürtüsellik ve dikkat eksikliği de yanlışlıkla tembellik olarak etiketlenebilmektedir.

Çözüm yolları için, “az yapın, tek iş yapın, eğlenceli hale getirin, kendinizi fark edin” gibi çok farklı öneriler vardır. Ancak ilk yapılması gereken ve en anlamlı öneri “düşünmektir“. Yani tembelliğin nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirmektir.

Her türlü kişisel önleme rağmen bu olumsuz durumdan çıkamıyorsanız bir uzmana danışmaktan çekinmeyiniz.

Tüm bunları bizimle çalışmak, aramıza katılmak için bize e-posta veya DM yollayabilirsiniz.

Zeka İstasyonu ®