Konular öğrencilerin pratik yaşamlarında karşılaştıkları gerçek durumlardır. Bunların aşılması için “yol arkadaşlığı” yapmaya “koçluk” diyoruz.

Okuma işi biraz keyif biraz sorumluluktur. Her ikisini de geliştirirsek güzel sonuçlar alırız. Keyif için, “doğru kitap”, sorumluluk için de “okuma alışkanlığı” gerekir.
Araştırmalara göre, “güçlü okuyucu” olmanın yolu çok okumaktan geçiyor. Okurken, metnin anlamı üzerine yoğunlaşmak, kelime haznesini güçlendiriyor.
Hedef, okumayı “yaşam boyu süren bir alışkanlık” haline getirebilmektir.
Yöntemler
Genelde, “ödev, okuma günlüğü tutmak, çetele ve tablo kullanmak” gibi yöntemler kullanılır. Ancak bunların bir kısmı gerçekten sıkıcıdır. “Görev olarak kitap okumak”, beklenen sonuçları vermez. “Angarya” (usandırıcı, bıktırıcı, zorla yaptırılan iş) olarak algılanmaya başlar. İstenen coşku yakalanamaz.
Neler Yapılabilir
Zorlama olmadıkça herkes için uygun kitap mutlaka vardır, bulunabilir. Önemli olan, kişiyle doğru kitabı buluşturabilmektir. “Her malın alıcısı”, her kitabın okuyucusu vardır. Gerekli ortam ve motivasyon sağlanırsa, okuyucu “kitabını” seçebilecektir. Bir TV dizisini izlemek gibi, çoğunlukla, okunan kitap bir diğerini teşvik edecektir.
Okuma grupları, kitap sohbetleri, okumanın “ödevden farklı bir şey” olduğunun anlaşılmasını sağlar. Böylece okumak, yapımızın, kültürümüzün bir parçası olur. Çünkü bir zorlama yoktur. Bu gruplarda “arkadaşlar” birbirinin doğal teşvikçisi, hatta okuma koçu rolünü üstlenir.
Kitap okumak kadar kitap yazmak da iyi bir hedef olabilir. Yazmak okumayı, okumak yazmayı geliştirir.
Çeşitli “okuma oyunları” ve arkadaşça yarışmalar kurgulanabilir.
Böylece kişi, başta “gelişen okuyucu” iken, ilerleyen süreçte “bağımsız, özgür okuyucu” haline gelir. Arada gelgitler yaşamak normaldir. Zaman zaman kitaptan uzaklaşsa bile geri dönüşü hep muhteşem olacaktır! ; )
(Hızlı) Okuma ve Öğrenme Stratejileri‘ni öğrenmek, sınavlara hazırlanmak ya da koçluk sürecine katılmak için bize e-posta veya DM yollayabilirsiniz.
Zeka İstasyonu ®